Warmtepompen

Warmtepompen

Warmte is een belangrijke elementaire behoefte van de mens. Bij verwarming wordt tegenwoordig niet alleen maar economisch gedacht maar ook milieubewust. Dat beiden uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd toont de ontwikkeling van de warmtepomptechnologie aan.
Warmtepompen maken gebruik van de energie die in de lucht, aarde en water aanwezig is en zetten deze in verwarmingswarmte om. Warmtepompen ontzien het milieu en besparen daarbij een hoop energie. De verhouding van de gewonnen warmte ten opzichte van de gebruikte energie kan oplopen tot een factor vijf.

 

Passieve koeling


Een warmtepomp heeft het hoogste rendement bij lage afgiftetemperaturen, met andere woorden bij vloer,- wand of plafondverwarming. Bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat deze in de zomermaanden passief kan koelen. Hierbij wordt de gratis aanwezige koude in de bodem gebruikt om de woning te koelen. (Dit gebeurt door dezelfde leidingen waarmee in de wintermaanden de woning verwarmd wordt). Tevens wordt hiermee de bron weer geregenereerd (´opgeladen´) voor het komende winterseizoen. Er wordt dus geen lucht gekoeld, maar gebouwmassa (vloer/wand/plafond). U heeft geen geluid en geen luchtverplaatsing (stof !) Zie het als dat u tijdens een warme zomerdag een oude kerk binnenloopt. Daarbinnen wordt het als koel ervaren. Dit komt omdat de gebouwmassa kouder is als de warme buitenlucht.Principewerking


Vergelijkbaar met het principe van een koelkast is de werkwijze van een warmtepomp uiterst eenvoudig: deze onttrekt warmte aan de lucht/water of aarde en geeft deze door naar het verwarmingssysteem. De gratis natuurlijke energie wordt eerst naar de warmtewisselaar (verdamper) van de warmtepomp gevoerd.Hier bevindt zich het vloeibare koudemiddel (werkmedium), dat nu de warmte van de energiebron opneemt en daarbij verdampt. De compressor zuigt het gasvormige medium aan en perst dit samen. De druk loopt op, de temperatuur stijgt. Vervolgens zorgt een tweede warmtewisselaar (condensor) ervoor, dat de warmte in het circulatiesysteem van de verwarming terecht komt. Tenslotte volgt drukverlaging door het expansieventiel, de circulatie begint weer opnieuw. Zo wordt van gratis natuurlijke laagwaardige energie nuttige hoogwaardige energie gemaakt.