Ketelvervanging

Het al of niet vervangen van een centrale verwarmingsketel en geiser wordt niet alleen bepaald door de leeftijd van een ketel. (En vuistregel is om na 15 jaar het toestel te gaan vervangen) Veel vaker speelt de technische toestand een grote rol en daaraan gekoppeld de bedrijfszekerheid.

Uiteraard is het argument energiebesparing een zeer belangrijk. Vaak wordt de energierekening automatisch afgeschreven en volgt er jaarlijks een bijbetaling. Maar de oude staande toestellen zijn ontwikkeld in een periode dat het aardgas slechts 10 eurocent per kubieke meter (of minder !) kostte. Deze is in 2012 opgelopen tot 70 eurocent per kubieke meter !.

Met andere woorden als een u auto zou hebben die één op vier rijdt, dan doet u hem vandaag nog de deur uit. Elke keer als u tankt merkt u hoeveel u moet betalen. Maar de cv ketel die net zoveel verbruikt laten we gewoon branden ! Vaak horen we zoiets van er is nog nooit iets aan geweest’. Maar de mensen realiseren zich niet dat zij met de besparing in vijf jaar tijd een nieuwe ketel terug verdienen !

De moderne HR toestellen zijn gesloten toestellen. Dit houdt in dat de lucht die nodig is voor de verbranding van het gas, rechtstreeks uit de buitenlucht gehaald wordt. Er komt een zogenoemde dakdoorvoer in het dak. Deze buis bestaat uit een binnenbuis en buitenbuis. Door de binnenste buis gaan de rookgassen naar buiten en door de buitenste buis gaan de verse buitenlucht naar binnen. Het toestel is daardoor veiliger en vervuilt hierdoor veel minder.

 

HR=Hoog Rendement=zuinig


Zonder al te diep in de techniek te gaan zullen we de term hoog rendement nader verklaren. De temperatuur van de verbrandingsgassen is bij de conventionele ketels hoog. (de afvoerbuis kun je niet aanraken als hij brandt) Dit is warmte die zo door de schoorsteen naar buiten schiet. Daar zijn de vogeltjes blij mee, maar wij willen die warmte. De restwarmte van de rookgassen wordt bij de HR ketels ‘gebruikt’. En daardoor zijn de rookgassen veel lager van temperatuur. Let maar eens op bij u in de buurt bij iemand die een nieuwe HR ketel heeft. Het lijkt dan net of er een stoompluim uit de rookgasafvoer komt. Dit is echter waterdamp. De rookgassen zijn al zover afgekoeld dat zij condenseren. Hieraan kleven twee nadelen. Omdat de rookgassen zover zijn afgekoeld willen ze niet meer stijgen (schoorsteen-effect). Daarom zit er in de HR toestellen een ventilator ingebouwd die de verse buitenlucht aanzuigt en de rookgassen naar buiten duwt. Omdat de rookgassen condenseren loopt dit water door de rookbuis het toestel in (is hierop geconstrueerd) en dient op een binnenriolering aangesloten te worden.

De besparingen van een HR ketel ten opzichte van en conventionele staande ketel kunnen oplopen tot 30 %.

 

 

Moduleren=harder en zachter branden.


De ouderwetse ketels kennen maar twee standen: branden of niet branden (aan of uit). Het is hetzelfde regelprincipe als we de auto starten, plankgas naar de honderd kilometer per uur gaan en dan de motor afzetten. Als we dan langzamer rijden, starten we de auto en weer plank gas naar honderd kilometer per uur. We hebben echter alleen het volle vermogen nodig als alle radiatoren open staan en het min 10 graden buiten vriest. Dan moet de cv ketel voluit branden om het huis warm te krijgen. Maar alle andere dagen van het jaar hoeft de ketel niet zo hard te branden. De nieuwe generatie cv ketels kunnen dus harder en zachter branden. Een modulerende ruimtethermostaat verteld precies tegen de ketel hoe hard deze moet branden. Het vermogen van de ketel wordt dus aangepast aan de warmtevraag. Hierdoor wordt veel gas bespaart, krijgen we een rustiger ketelgedrag en wordt het hinderlijke tikken van de cv leidingen bij opwarming sterk verminderd.

Laat u eens vrijblijvend voorlichten. Onze adviseurs maken graag een afspraak met u. Zij kunnen aan de hand van uw persoonlijke situatie en wensen met betrekking tot het warme tapwater u een op maat gesneden vrijblijvende offerte doen toekomen.